Laminált munkalap
A legolcsóbb megoldás a műanyag fóliával bevont pozdorja. Előnye, hogy változatos a színkínálat, van fényes és matt felületű. Könnyen illeszthetőek, vághatóak a lapok. Ez a burkolat nem bír ki sokat, meglátszanak rajta a karcolások, ha egy forró lábast ráteszünk, akár fel is púposodhat. Viszont elhasználódást követően a legegyszerűbb lecserélni egy hasonlóra. Megveszem, 5-10 év múlva kidobom. Nagyjából ennyi.
Fa, csempe, beton
Ez a következő árkategória. A
tömörfa manapság nagyon divatos a rusztikus megoldásokat kedvelők körében. A fa viszonylag kényes – hiába választunk bükkfa pultot, hiába lakkozzuk, lenolajozzuk, a kiömlő folyadék idővel meglátszik rajta, hiszen beeszi magát a rostok közé. A felület sérülékeny, ne használjuk vágódeszka gyanánt! Cserébe viszont meleg hatású, természetközeli érzést kelt. A
csempe az épített konyhák ékessége! Millió módon kombinálható mintában eltérő darabokkal, a színek és a méretek választéka is hatalmas. Itt valóban csak a képzelet és a pénztárca szab határt. Szépen megépítve, gondosan kezelve örökéletű. Jól tűri a hőt, erre nyugodt szívvel rátehetjük a forró kávéfőzőt is. Érdemes kerámia élvédőt használni. Aki az olcsó műanyagot megveszi, számítson rá, hogy az idővel kopik, elválik a csempétől, esetleg bereped. A
beton konyhapult a modern építők, a minimalista stílus rajongóinak kedvence. Porózus szerkezete miatt ez is kényes, felületkezelni muszáj. Gyönyörűen formálható, a szürkétől eltérő színekben is elkészíthető. Tulajdonképpen a kvarc alternatívája, jobb árfekvése miatt sokan választják.
Üveg, kvarc konyhapult
Az
üveg szellős, letisztult külsőt kölcsönöz a
konyhának. Tisztíthatóság szempontjából közepesen jó, könnyen karcolódik Hátsó felülete bármilyen színű bevonatot kaphat, ezért már intenzív, vidám színek is választhatók. Nem csupán amerikai hóbort a
kvarc munkapult. Bár a tengerentúlon évtizedek óta ezt az anyagot használják leggyakrabban a konyhában, ennek az oka a strapabíróságban keresendő. Nem reped, nem karcolódik, nem lesz foltos, könnyen tisztán tartható. Ideális anyag olyan konyhákban, ahol sokat főznek, nem ragadnak le a spagetti-rántotthús tengelyen.